Schone koellucht

Bazel Acoustic Solutions heeft een bijdrage geleverd aan de schone koellucht van een A-frame dredger van Bell Dreging Pumps BV.

De A frame dredger wordt gebruikt voor baggerwerkzaamheden op binnenwateren. In plaats van een brandstofmotor staat er een transformator en schakelkasten met frequentieregelaars in een container aan boord.

Dit systeem wekt 15 KW aan warmte op die moet worden afgevoerd. Hiervoor wordt er 15.000 m³/h  aan koele buitenlucht naar binnen gezogen. De koele lucht gaat via een buitenluchtrooster van het type BVRS in de wanden van de container (de technische ruimte) naar binnen en stroomt langs de electro componenten waar de  koele lucht de warmte opneemt en via het dak wordt afgezogen.

Het buitenluchtrooster van het type BVRS kenmerkt zich door een lage luchtweerstand en een goede regenwerende eigenschappen.

Omdat dit type A-frame dredger vaak in stoffige omgevingen werken zijn er ter bescherming van de apparatuur in de technische ruimte, door Bazel Acoustic Solutions achter het buitenluchtrooster fijnstof zakkenfilters gemonteerd. Deze fijnstof filters zorgen ervoor dat vuil en zanddeeltjes worden opgevangen volgens de norm 16890.

In dit geval zijn er geen geluidreducerende oplossingen toegepast omdat de cutterzuiger op geruime afstand  van de bewoonde wereld en alleen overdag operationeel is.

Als er wel een geluideis zou zijn geweest kunnen deze fijnstoffilters ook achter coulissendempers van het type BAC of geluiddempende buitenluchtroosters van het type BGR worden geplaatst.