Maatwerk geluidsisolerende omkasting

Elke machine moet voldoen aan de machinerichtlijnen. Dit betekent onder andere dat de geluiduitstoot niet meer dan 80 dB(A) op de bedieningsplek mag bedragen.

Door Dutch Machinery werd Bazel Acoustic Solutions gevraagd om advies te geven over het geluidsniveau van een powerpack in een machine. De powerpack wordt namelijk gezien als de grootste geluidsbron van deze machine.

De machine is compleet zelfvoorzienend en fabriceert  zelfstandig producten uit plaatstaal. De machine is voorzien van een hydraulisch rupsonderstel, generator, hydraulisch mes, draaiplateau en een nivelleringssysteem. Om deze hydraulisch componenten aan te sturen is er een powerpack gemonteerd. Het kenmerk van powerpacks is dat met name de dieselmotor ca.100 dB(A) geluid afstraalt.

Als de werknemer van deze machine te lang in dit lawaai werkzaam is, leidt dit onherroepelijk tot gehoorschade. Om de machine aan de huidige geluidsnormen van de te laten voldoen, moet het geluiddrukniveau bij het bedieningspaneel 80 dB(A) of lager zijn.

Om dit te bereiken zijn eerst de geluidsbronnen geïnventariseerd. Ook werden er berekeningen gemaakt van de luchthuishouding van de powerpack. Dit heeft geleid tot het plaatsen van een geluidsisolerende omkasting die ervoor zorgt dat de machine qua geluid aan de officiële richtlijnen voldoet. Voortaan kan de powerpack bij de machine  zonder geluidsproblemen bestuurd worden.